Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zilvermeer hijst Blauwe Vlag : al 14 jaar Blue Flag

Zilvermeer - foto rr

Begin mei ontving Provinciaal recreatiedomein Zilvermeer haar Blue Flag-certificaat voor de veertiende keer. Sinds 1 mei wappert naast de groene vlag nu ook de blauwe vlag aan het Molse strand. Blue Flag is een door GoodPlanet beheerd label dat wordt toegekend aan locaties die uitblinken in duurzaamheid en kwaliteit.

GoodPlanet en Blue Flag

GoodPlanet is een organisatie die duurzame ontwikkeling concreet maakt door actie in ondernemingen en op scholen. Bewustmaking rond waterkwaliteit, afvalpreventie, enz. staan centraal in de werking van GoodPlanet, en zijn ook vereisten binnen de internationale toekenning van het Blue Flag-label.

Wat is Blue Flag?

Het internationale kwaliteitslabel Blue Flag beloont uitbaters die niet alleen een uitstekende waterkwaliteit garanderen, zorgen voor veiligheid via de aanwezigheid van redders en een EHBO-post en voorzien zijn van schone toiletten, maar die bovendien extra inspanningen leveren op het vlak van bewustmaking en educatie, gescheiden afvalsortering en toegankelijkheid. Zo herkent de toerist via de Blue Flag meteen de plekken die aandacht hebben voor mens en natuur.

“Het opnieuw behalen van de blauwe vlag is een blijvende erkenning van onze toewijding aan duurzaamheid, milieu en het bieden van een schone, veilige en goed onderhouden recreatiezone voor onze bezoekers.  We zijn trots op deze prestatie en zullen blijven streven naar de hoogste standaarden op het gebied van milieubeheer en duurzaamheid,” verklaart Mireille Colson, gedeputeerde voor recreatie- en groendomeinen van Provincie Antwerpen.

Belang van biodiversiteit bij stranden, jachthavens en water

De dynamische ecosystemen langs de Vlaamse kust en jachthavens vormen niet alleen gezellige pleisterplekken en adembenemende landschappen, maar spelen ook een essentiële rol in het handhaven van de gezondheid van onze planeet en het welzijn van de gemeenschappen die eromheen leven. De grote diversiteit aan planten, dieren en organismen die deze omgevingen bewonen, is niet meer weg te denken: ze zijn cruciaal voor het evenwicht van de kustlijnen, het filteren van water, het bevorderen van bodemvruchtbaarheid en het bieden van voedsel en onderdak aan talloze soorten, waaronder bedreigde.

Zilvermeer investeerde in planteneilanden en oeverherstel voor optimale waterkwaliteit

Zilvermeer zet al een tijdje in op organische bestrijding als preventieve en curatieve behandeling van verhittingsverschijnselen in de vijvers.
De waterkwaliteit is van cruciaal belang voor de waterrecreatie.

Benieuwd?

Op zoek naar een plek om het water in te duiken of je boot aan te meren? Een overzicht van alle Blue Flag-locaties vind je op http://www.blueflag.be/locations.

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen, dat mee zorgt voor de promotie van de bijzondere locaties.

Zilvermeerlaan, Mol, België

Zilvermeer - foto rr

Deel dit artikel